WhatsApp

Mijn buurvrouw van 67 kwam naar mij toe, enigzins paniekerig vroeg ze aan mij of ik haar kon helpen met een smartphone-probleem. Ze had voor het eerst van haar leven een smartphone gekocht en nu zat er geen WhatsApp op. Ik heb ze gelukkig gerust kunnen stellen door haar te leren dat ze het eerst moest downloaden en daarna kon gebruiken.

Moet ik WhatsApp?

Mijn buurvrouw hoeft helemaal geen smartphone maar ze moet WhatsApp. Al haar vriendinnen hebben WhatsApp, haar dochter en binnen niet al te lange tijd haar kleinkinderen ook. Ze kreeg regelmatig de opmerking stuur maar een ‘Appje’ en dat had ze niet, wat meestal stuitte op onbegrip. Ze heeft wel SMS, maar dat is zo langzamerhand sociaal onacceptabel in Nederland.

Mijn buurvrouw moet WhatsApp gebruiken anders raakt ze in een sociaal digitaal isolement

Hoe goed heb je het dan gedaan als bedrijf dat men de sociale druk voelt om je applicatie te gebruiken. Deze sociale druk (nou ja onder andere) zorgt ervoor dat er 1 miljoen gebruikers per dag bijkomen voor deze messenger-gigant. SMS was nog in handen van deze verschillende providers, maar de digitale communicatie per smartphone is grotendeels in handen van een groot commercieel bedrijf met de naam Facebook.

Dit lezende denk ik opeens heel anders over de 16 miljard die Zuckerberg heeft neergelegd voor deze app.

dim Messenger

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *