cloud

Ik werk in de cloud, dat is een veelgehoorde kreet. Maar ik werk daadwerkelijk in de cloud en waar iedereen daar heel druk over doet vinden wij dat heel gewoon. Wij zijn Androidworld en we werken sinds 4 jaar samen aan een fantastische site en dat doen we helemaal in de cloud.

Wanneer ik een dienst nodig heb om een bepaalde taak uit te voeren zal ik altijd kiezen voor een dienst die ik in de Browser kan gebruiken. Omdat ik dat wil en omdat ik in mijn kantoor werk op een Samsung Chrome Box, voor diegene die dat niet kennen dat is een Chromebook zonder beeldscherm en toetsenbord. Voor diegene die de Chromebook niet kennen, dat is een laptop waar je alleen een browser (Chrome) op kunt gebruiken en verder niets.

hero

Social Media

Ik heb heel lang de betaalde versie van Hootsuite gebruikt maar ben nu weer overgestapt naar de webversie van Tweetdeck. Hootsuite had heel teveel mogelijkheden en ik miste soms een mention of twee, maar voor de grootverbruiker die vooral in teams moet werken is Hoorsuite een uitkomst.

Het nadeel van Tweetdeck is dat we er niet als een groep in kunnen werken, ik kan dus niet zien of mijn collega’s een tweet al hebben beantwoord. Daarom ga ik binnenkort weer eens op zoek naar een alternatief. Ook zoek ik nog een programma waar ik bijvoorbeeld het bereik van een #-tag kan meten en in kaart kan brengen.

Projectadministratie

logo-blue-lg

We zochten een tool waarom heen we de redactie konden opbouwen. Een tool waarin we suggesties voor artikelen kunnen aangeven, artikelen kunnen toewijzen aan redacteuren en zaken kunnen plannen. Na een aantal programma’s geprobeerd te hebben zijn we nu collectief verliefd geworden op Trello. Deze tool genereerd een bord waar je lijsten op kan maken, de taken komen als kaartjes op de lijst. In dat kaartje zet je heel veel info, in ons geval onderwerp en link naar de bron. De kaartjes kun je met drag & drop verplaatsen tussen de lijsten, zo verplaatsen wij een kaartje van de lijst artikelen naar de lijst checken wanneer het artikel klaar is. Zo ziet de eindredactie wat er gecontroleerd kan worden en online kan.

trello-07-700x513

 

Google Drive

Ik gebruik geen Windows, dus bestanden bewerken met Word en Excel zijn niet mogelijk. Gelukkig heeft Google Drive het afgelopen jaar een enorme evolutie ondergaan waardoor het prima volstaat als tekstverwerker en spreadsheet-editor. Bijkomend voordeel is dat je mappen en bestanden kunt delen zodat je tegelijkertijd aan een document kan werken.

google_drive_logo_3963

 

En dat gebeurd ook daadrwerkelijk zeer regelmatig en het is ongeloofelijk productief en het scheelt ontzettend veel tijd wanneer je bestanden niet heen en weer hoeft te sturen. Ook de centrale opslag is erg handig, overal waar je bent heb je je documenten bij je en kun je ze downloaden, versturen of bewerken. De Androidapplicatie is daarvoor ook prima te gebruiken op de telefoon en de tablet.

Wanneer je grote bestanden moet transporteren dan zou je dat met Drive kunnen doe maar ik gebruik daar liever WeTransfer voor.

Een ieder krijgt 5 GB gratis opslag bij zijn Gmailaccount en dat kun je makkelijk vergroten voor een paar euro per maand. Ik heb nu in totaal 50 GB aan opslag waar ik momenteel nog niet de helft van gebruik, dus ik kan even voorruit.

Het bewerken van logo’s of simpele banners maken doe ik met het programma Pixlr, echt een heel handig, snel en betrouwbaar programma om snel een logo bij te werken of een banner te maken.

Wat kan ik niet?

Momenteel kan ik eigenlijk alleen geen video’s editten in de cloud, er zijn wel diensten die dat aanbieden maar die zijn vrij duur. Hiervoor gebruiken we nog relatief goedkope programma’s omdat deze het werk nog steeds voortreffelijk doen.

Ook het maken van logo’s en het echte vector-werk doe ik met een lokaal programma, hier heb ik nog geen webbased programma voor gevonden. Dat zorgt er wel voor dat ik nog steeds naast mijn Samsung Chrome  Box een Windows laptop nodig heb.

Gevaren

Veel mensen zijn bang dat ze de data verliezen omdat ze het wegzetten bij een ander. We zijn nu eenmaal gewend om alles fysiek bij ons te houden, wanneer het onder handbereik is dan is het veilig. Een logische gedachte maar helaas niet waar want het gevaar van diefstal, breuk en dergelijke is groot. Natuurlijk kunnen je gegevens ook online gestolen worden, maar dan ben je ze tenminste niet kwijt.

 

 

1 Comment

  1. Heel interessant stukje. Trello kende ik nog niet maar heb het idee dat ik nu al niet zonder kan! Omdat ik windows 8 niet meer lekker vind werken ben ik overgestapt op het JoliCloud OS (soort uigebreide Chromium). Deze is gekoppeld aan mijn Dropbox (Zakelijk) en Skydrive (Privé). Verder gebruik ik van Skydrive de online Word en Excel varianten zodat ik ook geen Office Suite meer nodig hebt. Omdat ik afhankelijk ben van Photoshop heb ik deze op een Windows PCtje thuis gezet welke ik elke machine kan benaderen met Remote Desktop. Verder is mijn facturatie ondergebracht in een webebb evenals de boekhouding. Waarom vertel ik dit? Omdat Dim mij Google Apps opgedrongen heeft en mij zo langzaam in de cloud heeft laten rollen en ik mijzelf herkende in het geschreven stukje 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *