grasmaaier

Ervaring helpt je verder dan welke opleiding dan ook, en ervaring is leren.Soms kun je uit de meest alledaagse gebeurtenissen veel leren. Zo heb ik veel geleerd van mijn grasmaaier.

Kruipolie

Ik heb een week vakantie. De eerste werkdag dat ik niet hoef op te draven in een lelijk Amsterdams kantoor besluit ik om de tuin wat liefde te geven. Na met veel moed het onkruid te hebben verslagen met een hark hoefde ik alleen nog maar het gras te maaien voordat ik mezelf de rest van de dag vrij kon geven.

Ik heb zo een electrische grasmaaier, ooit van de buurman gekregen toen zijn broer dood ging. Ik gebruik hem zeker al 6 jaar en heeft ooit eens kuren gehad maar dat was na een beetje kruipolie weer opgelost. Topding.

En…niks

Ook deze maandag plugde ik het verlengsnoer in het stopkontakt en begon mijn grasveld, kleiner dan een strafschopgebied, te maaien. Helaas na twee baantjes stopte het eenvoudige apparaat, het deed helemaal niks meer. Natuurlijk rommelde ik aan de kabels en checkte het stopkontakt,, maar dat was het probleem niet.

Omdat ik geen zin had in een nieuwe maaier van 60 euro besloot ik het euvel te gaan verhelpen. De kruipolie die de vorige keer uitsluitsel bracht werkte deze keer niet mee. Dan moest het wel in de veiligheidsschakelaar zitten in het handvat. Ik boorde het geheel open (rare schroeven zaten erin) en knipte de schakelaar er tussen uit en ….niks.

Mijn analytische brein bedacht toen dat er een breuk in de kabel moest zitten naar de motor toe. Ik sloopte de kap eraf, knipte de kabel los die aan de motor zat verbond deze direct met het stopkontakt en …niks.

Nu zitten eraan een grasmaaier van een paar tientje weinig onderdelen dus ik besloot dat het einde verhaal was voor deze maaier en tijd dus voor een andere. Maar omdat ik nog heel veel maand over heb aan het eind van mijn geld baalde ik daar behoorlijk van. Ik stelde de aankoop uit en de week rolde door naar het weekend

Wassen

Zondagochtend wilde ik mijn auto schoonmaken, je wil toch netjes weer naar je werk. Ik haalde de stofzuiger te voorschijn en haalde het oranje verlengsnoer te voorschijn dat al een week lang werkeloos in de tuin lag.

Ik stop de stekker erin en geef een hengst op de knop van de stofzuiger en …niks. Binnen 0,002 seconden had ik het door, het verlengsnoer…het snoer was kapot en dat snoer hing ook aan mijn grasmaaier. Ik heb helemaal voor niks een uur lang een grasmaaier aan stukken geknipt, het snoer was kapot. Idioot!

Inzicht

Toen de grasmaaier ermee ophield nam ik aan dat er iets aan de grasmaaier zelf kapot moest zijn. Van Jeroen van Eck heb ik ooit geleerd “Never assume fucking anything“, en dat deed ik toch wel. Het was gewoon een voor de hand liggende externe factor, zo voor de hand liggend dat ik hem niet controleerde.

De grasmaaier werkt prima, ik heb hem weer in elkaar geschroefd en hij maait als een dolle. Het was een externe factor, het verlengsnoer, dat er voor zorgde dat het einddoel, een maaiende maaier niet gehaald werd.

Ik heb geleerd dat wanneer iets niet werkt of geen resultaat geeft, je niks moet aannemen omdat het voor de hand ligt. Kijk niet naar het organisatie (grasmaaier) zelf maar ook naar de aanvoer van informatie en middelen (het verlengsnoer) ook daar kan de breuk zitten.
Het antwoord en de oplossing is soms zo dichtbij en zo eenvoudig.

dim Nieuws , ,

One Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *