Linkedin : Facebook van jaren terug?

Linkedin

LinkedIn is het zakelijke netwerk waarmee je contacten kunt verzamelen en met je ervaringen en cv kunt pronken. Het is de bedoeling dat je contacten om je heen verzameld die je kunt gebruiken in je carriere. In de praktijk komt het vooral neer dat je het netwerk kunt gebruiken om personen te vinden op de juiste plaats binnen een bedrijf om je verkooppraatje tegen te houden.

Op Google kom ik de volgende omschrijving tegen van Linkedin:

LinkedIn is een online sociaal netwerk, actief sinds 5 mei 2003, dat gericht is op vakmensen. Sinds 13 juni 2013 zijn er wereldwijd ongeveer 225 miljoen geregistreerden. LinkedIn groeit de laatste jaren zeer sterk.

Ik val vooral over het woordje ‘sociaal netwerk’ want sociaal zou moeten betekenen dat je met elkaar contact hebt en berichten van een antwoord voorziet. Die ervaring heb ik helaas nog niet mogen hebben, communiceren via Linkedin gaat erg moeizaam en in (te)veel gevallen krijg ik geen antwoord op mijn berichten.

Ont-contacten

De laatste paar maanden lijkt het er toch op dat je op Linkedin ook gewoon lukraak vrienden kunt verzamelen. Dit doet me denken aan de opkomst van Facebook een aantal jaren geleden waar het aantal vrienden belangrijker was dan de kwaliteit van die vriendengroep.
Ik krijg verzoeken van mensen die ik nog nooit gesproken of gezien heb en waar ik soms ook werkelijk geen enkel raakvlak mee heb. Ik vind het niet erg om te verbinden met deze nieuwe contacten maar wat is de toegevoegde waarde voor mij.

Natuurlijk hoeft de toegevoegde waarde er niet altijd voor mij te zijn maar misschien wel voor die ander. In dat geval zou het best goed zijn om dat te laten vermelden bij het verzoek tot connecten. Ten eerste kan ik dan zo een contact inschatten op waarde, weet ik in  ieder geval dat ik diegene niet ken en daar mijn hoofd niet over hoef te breken.

Over het aantal connecties gesproken, dat lijkt toch wel een ‘dingetje’ te zijn op Linkedin, want wanneer je meer dan 500 contacten hebt dan ben je toch wel iemand. Maar wat zeggen die contacten dan wanneer de helft daarvan met je connect ‘gewoon om dat het kan’ en gaat het dus maar om het aantal contacten en niet om de kwaliteit daarvan.

Ik ben benieuwd of we de komende jaren ook een beweging gaan zien waarbij we op Linkedin gaan ‘ont-contacten’, want ging het niet om de kwantiteit maar om de kwaliteit?

 

Loading Facebook Comments ...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *