Reizen

Ik kom uit een gebied waar iedereen in de zomer zich half dood werkt en in de winter lange reizen maakten naar Australie en Indonesie. Het was haast een soort verplichting om daar met mee te doen, want dat was tof.

Nu vele jaren later word ik wederom voor ‘gek’ versleten dat ik niet graag op reis ga. Om me heen zie ik wederom singles, stellen en groepen collectief klaar komen op hun ervaringen tijdens het reizen. Wanneer je er over praat met ze en je geeft aan dat je er niet zo veel om geeft dan krijg je vrij vaak onbegrip. “De wereld zien, dat moet je toch gedaan hebben”, het is bijna net als met het krijgen van een kind “je leven is op slag helemaal anders”.

Nee reizen is niet mijn ding. Ik heb totaal niet de behoefte om uren in een vliegtuig of slecht geventileerde bus te zitten om naar een ding te kijken dat er al heel lang staat. Ik kan dat aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid ook op internet bekijken.

Het is niet zo dat ik het niet kan waarderen, begrijp me niet verkeerd. Afgelopen december moet ik een werkgerelateerde trip maken naar Beijing. Daar heb ik wel degelijk de verboden stad bekeken, schitterend, groot en fantastisch. Ik ben dankbaar dat ik het mogen meemaken maar ik zou er geen geld voor neerleggen om er heen te reizen.

Beiijng

Ik heb al dat reizen niet over voor een heleboel oude gebouwen en geschiedenis, zoals ik al zei het meeste zoek ik wel op op het internet.

En dat het je kijk op de wereld veranderd dat zou misschien best wel kunnen. Maar het is natuurlijk kul dat je eerst naar India moet vliegen om te ervaren dat daar hele mooie en oude gebouwen staan. Dat is iets wat je overal kunt lezen en kunt zien.

Maar ik begrijp wel dat anderen dat wel een verrijking vinden van hun leven. Dat is prima, maar voor mij werkt het dus niet zo, Ik heb niet die drang, die nieuwsgierigheid, de wil om zo een onderneming op touw te zetten, alleen daarvoor.

Maar iets wat ik wel interesse voor heb is het dagelijks leven, in een stad of dorp.

Daily life

Eerder in 2014 was ik ook in New York, en dat was ook een werkgerelateerde trip. Daar logeerde we midden in de stad, en hoewel het mijn tweede keer was kon ik er niet erg aarden. Ik was teveel bezig met de overmatige security daar, het jachtige bestaan en het besef dat in dat land het ‘recht’ nog krommer is dan bij ons. Ik voelde me niet op mijn gemak.

New York

Door een stommiteit miste ik mijn vlucht naar Nederland, echt heel stom. In de taxi terug naar het hotel nam ik contact op met Christiaan, een vriend uit Rotterdam die sinds een jaar in New York woont. Omdat het hotel geen plaats meer had voor mij bood hij een slaapplaats aan in zijn huis in Queens.

De dag daarop zijn we samen door de stad gaan lopen, koffie gedronken, boodschappen gehaald en aan de rivier een broodje gegeten. Daar was ik in het echte New York met de werkende mensen om me heen en ik vind het fantastisch. Hoe mensen in een ander werelddeel hun dag doorbrengen en hun vrije tijd besteden vind ik vele malen intrigerender dan enkele oudheden bezoeken.

 

 

 

dim Nieuws

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *